Home Belgisch MANTIS

MANTIS

by Didier Becu

Mantis brengt na twee succesvolle ep’s in maart ‘18 hun eerste studioalbum uit. Ze trokken voor de opnames een week ‘op vakantie’ naar de Oostkantons. De Gam Studio in Waimes lijkt van buitenaf op een vakantiehuisje maar herbergt sinds 1979 één van de betere studio’s van Europa. Deze studio stamt samen met de La Chapelle Studio af van de legendarische Katy Studio in Ohaine. Daar nam onder meer Marvin Gaye begin jaren tachtig Midnight Love op. Luminous Dash mocht een kijkje gaan nemen en sprak met bassist Filip Tyskens en gitarist Thomas Francot.

Waar komt de naam Mantis vandaan?
Mantis was een naam die voor ons meteen goed klonk. Kort en krachtig, verder zit er niet echt een betekenis achter.

Hoe is Mantis ontstaan?
Wij kenden elkaar al langer maar zaten allemaal in een andere groep. Onze drummer Ruben Vandael zat zelfs nog maar net in een andere groep toen hij met ons een keer kwam meespelen. Tijdens die repetitie in oktober 2014 werden er meteen twee nummers geschreven. Na een maand lag ons eerste optreden al vast en werden er vier nummers bijgeschreven zodat het optreden kon doorgaan. Iedereen is dan gestopt met de andere groepen en met ons drie speelden we veel optredens en namen twee ep’s op.

Ondertussen zijn jullie toch met vier?
Ja, na de opnames van onze tweede ep is Jurgen Martens op synthesizer er bijgekomen. Hij had lange tijd met Thomas samengespeeld in een andere groep en was heel snel mee met hoe wij nummers maakten. Hij deed van in het begin zijn eigen ding en heeft meer melodie binnen de groep gebracht.

Hoe zouden jullie de muziek van Mantis omschrijven?
Thomas speelde bij een stonergroep, Ruben speelde hele klassieke postrock en Filip speelde vuile Amerikaanse noise toestanden. Jurgen is dan weer heel melodieus met wat hij doet op de synthesizer. Als je dit allemaal samen gooit kom je uit bij Mantis. We luisteren ook allemaal graag naar funk, disco en hiphop waardoor dit ook aan bod kan komen. Mede doordat we enkel instrumentale muziek spelen is alles mogelijk binnen de groep, als het goed klinkt, klinkt het goed.