Home Belgisch MANNGOLD + ELEFANT Gent, Vooruit (05/02/2017)

MANNGOLD + ELEFANT Gent, Vooruit (05/02/2017)

by Wouter De Sutter

Met Elefant en Manngold stonden er zondagavond twee bands op het podium van Kunstencentrum Vooruit die, elk op hun eigen manier, van het complexloos mixen van genres hun handelsmerk hebben gemaakt. Een uiterst geslaagde maar niet vooraf uitgedachte combinatie. De avond werd immers op gang getrokken met de georganiseerde gekte van Elefant. Niet door het beduidend minder gekke Deerhoof dat een last minute afzegging de wereld instuurde enkele dagen voor de show dus.

Elefant kwam in de loop van 2015 voor het eerst aan de oppervlakte en is, net als Manngold, een supergroep met Gent als thuisbasis. Supergroep want samengesteld uit een reeks leuke lieden die doorgaans het mooie weer proberen te maken in andere bands. In het geval van Elefant zijn dat Wolf Vanwymeersch (The Van Jets), Maarten Flamand (Antler King), Mario Govaert (Gung Ho, ’t Schoon Vertier) en Stijn Vanmarsenille (Drums Are For Parades, Future Old People Are Wizards).

Schoon volk dus. Nog niet zo lang bezig, maar toch al goed voor een buslading positieve kritieken en een eerste release. Een live-ep Nordic Tanzen Am Sonntag: vijf nummers die vorig jaar werden geregistreerd tijdens een broeierige show in De Charlatan. Daarnaast ook volop bezig met nieuw materiaal, bestemd voor een eerste full album dat later op het jaar zal verschijnen.

Elefant (c) : Wouter De Sutter

Te oordelen aan de outfit (nauwsluitende witte overalls) en de lijkbleke grime leek het zondag wel of de band rechtstreeks van een show uit Fukushima kwam. Het lichtjes kierewiete kwartet, de vier ruiters van de muzikale Apocalyps zoals ze ook wel genoemd worden, bracht met verve zijn onnavolgbare anarchistische blend van genres. Een weinig eerder gehoord samengaan van sludge, kraut, math, oriëntaals klinkende dingen, noise en elektro. En dat alles overgoten met vocals in de taal van Goethe. Zoiets durven wij wel eens ‘grensverleggend’ te noemen.

De band mag dan bezig zijn  met nieuw materiaal, zondagavond werd aanvankelijk op veilig gespeeld en gestart met Proteus en Smithers. Twee nummers van de debuut-ep. Desalniettemin een sterke start – alle registers meteen open. Tot jolijt van het publiek dat meteen werd opgezocht. Statische podium acts, daar zijn andere bands beter in. Ook op de playlist: The Realm, de single die een tijdje geleden met een wilde schreeuw de wereld werd ingeslingerd.