Luminous Dash BE

Luminous Belge

Een ruw-rauwe boodschap overbrengen in stijlvol Nederlands, een onheilspellende gitaar, een top single met internationale allure, perfecte hermetisch geproducete melodische pop van het midden van de jaren tachtig en een dromerige track met stevige beats.

Deze week allemaal te ontdekken in onze Luminous Belge. Onze welgemeende dank gaat uit naar de artiesten van dienst deze week: Nel & JP, Mooneye, Ysmé, School Is Cool en Alex Lesage. Keep those records spinning!

© Pieter Walcarius

Het duo Nel & JP debuteert met Zelfbeeld Van Denaldie. Bitsig-beklijvende spoken word in de moerstaal van Nel. Accuraat op sleeptouw genomen door de hectische elektropunk van JP. Words don’t come easy zong ene F.R. David in de vroege eighties maar daar heeft Nel Mertens, verreweg de mediageniekste medewerkster van Luminous Dash, allerminst last van. Kan ook moeilijk anders met honderden reviews én twee dichtbundels op je naam.

Op de debuutsingle manifesteert ze zich zoals verwacht; als een razende spraakwaterval die weinig op heeft met overdreven beleefdheden en andere vormen van aanstellerij. Het ijltempo dat er op na gehouden wordt staat een goed begrip niet in de weg. Een ruw-rauwe boodschap overbrengen in stijlvol Nederlands, het kan! 10/10 voor articulatie, jazeker.

De trefzekere soundtrack is van de hand van JP De Brabander. Veteraan van vele muzikale oorlogen bij Looplizard en DelaVega. Sinds 2015 actief bij This Can Hurt, de Gentse postwave band. De muziek, een soort hyperspeed coldwave, laat veel eighties klanken horen maar doet vooral wat het hoort te doen; de punkpoëzie versterken.

Ysmé mocht in 2021 het podium betreden als een van de Brusselse laureaten van Sound Track, maar wij kennen haar al veel langer, van toen ze ons verraste met een drietalig nummer over angsten en onzekerheden. Met Genius laat de rapper nu een nieuwe single op de wereld los.

De beat waarmee het nummer begint, voorspelt al meteen dat er onheil op komst is. Dat past perfect bij de videoclip, waarin een meisje door de gangen van een winkel struint met een brandblusser en een ontvlambaar product in handen en gespot wordt door de bewakingscamera’s. Een video als kortfilm dus, die je vanaf de eerste seconde in de ban houdt omdat je wil weten hoe het allemaal afloopt, daar zijn we altijd fan van.

Een aantal seconden onheilspellende gitaar, gepaard met een tikkende beat, bouwt de spanning nog verder op. Meer nog dan de tekst van Ysmé: hoe glashelder de stem van de rapper is, zo cryptisch zijn haar woorden. Maar misschien begrijpen we gewoon niet alles, getuige haar zinnen “I can write words / You don’t understand / Send them over / Drawing in the sand / Metaphor too deep / Calling in your sleep.” 

Opvallend is dat we in de videoclip een stukje meekrijgen uit een tutorial, waarin de protagoniste van het verhaal uitlegt hoe ze haar ‘uitvinding’ gemaakt heeft. In de single is dit vervangen door de mededeling “Beste kijkers, de volgende acties zijn gevaarlijk en uitgevoerd door professionelen. Gelieve deze niet thuis uit te proberen.” Maar om te weten welke acties dat dan precies zijn, moet je ook weer de video bekijken.

Vanaf volgende maand gaat Mooneye terug de baan op. Ze blijven eerst in eigen land met verschillende uitverkochte concerten, daarna trekken Michiel Libberecht en co voor het eerst naar Duitsland en ze sluiten de tournee af in Nederland. Wie dacht dat we op deze tour enkel nummers zouden krijgen uit het debuut Big Enough heeft het fout. We moeten er nog een jaar op wachten maar in februari 2024 verschijnt het tweede album van Mooneye.

Deze keer dook de band de studio in met Koen Gisen (Naima Joris, Meskerem Mees, AnPierlé…) die de sound van Mooneye heeft opengetrokken en nog een weidser maakte. Dat valt al onmiddellijk op in de eerste teaser In Between. Op deze single is duidelijk te horen dat Mooneye door de jaren gegroeid is en nu nog met een straffer geluid voor de dag komt.

Le nouveau Mooneye is gearriveerd en dat met een top single met internationale allure. Dit belooft alvast opnieuw een straffe plaat te worden.

Even denken we bij de eerste piano-akkoorden aan Ticket Naar De Zon, maar deze single van School Is Cool is zo veel beter dan het one hit wonder van SuperDiesel. Knap hoe het nummer openvouwt trouwens: sfeervolle synth, ritme-piano, de drum rolt binnen en de gitaar komt vettig doen voor het refrein al meteen opbloeit. Don’t bore us, get to the chorus!

De song gaat over twee mensen die op een figuurlijk kruispunt staan en moeten kiezen of ze al dan niet samen verder gaan. Eerst denk je dat het een afscheid is (“You don’t wanna wait for me any longer, and I don’t wanna waste your precious time”) en naar het eind lijkt het alsof de twee toch samen doorgaan (“Through hell or high water, we’re gonna make it baby”).

Hell Or High Water zou niet opvallen in een playlist tussen TotoHall & Oates en de Springsteen van Dancing in the Dark, en dat is als compliment bedoeld! Het geluid van School Is Cool blijft lonken naar de perfecte hermetisch geproducete melodische pop van het midden van de jaren tachtig. Bovendien schrijft Johannes Genard knappe nummers die zich als een oorwurm nestelen bij herhaalde beluistering (je bent gewaarschuwd!). Voeg daarbij het vakmanschap van deze muzikanten en je krijgt een popproduct van internationaal niveau.

Alex Lesage een Belgische muzikant, producer en pianist die altijd zijn grenzen probeert te verleggen met zijn muziek. Hij is gebeten door experimentele elektronische muziek en sound design en probeert zo zijn eigen geluid te vinden die een combinatie is van electro, hiphop en jazz. Na verschillende singles bracht hij vorig jaar zijn debuutalbum The Globalist uit.

Nu is Alex er al terug met een nieuwe track waarvoor hij zich liet inspireren door Flume en Kasmos. Vague is een vrij dromerige track, ook al zitten er vrij stevige beats in. Lesage speelt met diverse genres en doet er zijn eigen ding mee. Er zitten ook duidelijk ambient invloeden in maar die trekt hij volledig open zodat het iets heel unieks wordt.

In deze bijna zes minuten durende track bouwt Alex Lesage een brede, kleurrijke wereld die erg origineel is en heel dansbaar.

Veel luistergenot!

Mobiele versie afsluiten