Home Belgisch KOEN CAEMAERT (KINKY STAR)

KOEN CAEMAERT (KINKY STAR)

by Wouter De Sutter

Zoals eerder gemeld komt het langverwachte Kinky Star-boek er binnenkort aan. Tijd voor een babbel met de man achter wat gerust een titanenwerk mag heten. Aan het woord: super-vrijwilliger Koen Caemaert, zowat onderdeel van het Kinky Star-meubilair na lichtjaren inzet voor het muziekcentrum en nu dus ook schrijver-van-dienst.

Binnenkort komt het boek uit. Waaraan mogen we ons zoal verwachten?
Aan zoveel mogelijk! (lacht) Flyers, affiches, foto’s, magazines, krantenartikels, advertenties… Met de focus op het zo zichtbaar mogelijk maken van het wel en wee van de club in de voorbije 20 jaar. De wazige foto’s hebben we er dus uit gelaten. Die kan je sowieso zien wanneer je na een nachtje doorzakken in Kinky Star het boek open slaat. Dankzij de rijke geschiedenis van de club was een grote hoeveelheid aan materiaal beschikbaar, zeg maar: onvermijdbaar. Dat maakte het ook tot een bijzonder aangename rit. Het was wel soms zwaar om keuzes te maken – niet alles kon opgenomen worden – die je eigenlijk niet wil maken. Onder het motto kill your darlings zijn er fantastisch goede foto’s uit het boek weggelaten, foto’s die eender welke rockfotograaf trots zouden maken. In combinatie met het beeldmateriaal brachten de interviews en korte gesprekjes nog vele smakelijke verhalen op en interessante weetjes aan het licht. O ja: én lijstjes! Het gaat om een boek op 10” formaat, hardcover, 288 bladzijden, in geuren en kleuren. Toch zeker het laatste.

Zijn er opmerkelijke zaken binnengekomen na de oproep(en) om materiaal in te sturen?
Wat er nog in de schuiven gevonden werd was vaak aangenaam verrassend. Niet altijd voor publicatie vatbaar maar toch veel foto’s en anekdotes die het boek wél gehaald hebben. Mooi ook om te merken hoe Kinky Star bij zoveel generaties leeft en gekoesterd wordt. Veel warme contacten, hartelijke gesprekken. Fijne mensen ontmoet. We zijn wel nog op zoek naar een centerfold.

We zullen meezoeken! Wat blijft je zelf het meest bij na zoveel jaar Kinky Star?
Er zijn uiteraard de concerten, de artistieke exploten van ‘K met de Kunst van Kinky’, DJ’s die steeds weer nieuwe deuntjes voorschotelen, KAK-events die je niet voor mogelijk houdt, en zoveel méér. Maar het allermeeste blijft me toch de mogelijkheid bij. Het feit dat dit al 20 jaar kán. Dat, met beperkte middelen, mensen elkaar kunnen vinden in een samenwerking die soms het onmogelijke vraagt maar fantastische dingen oplevert. De cohesie tussen de eerste vrijwilliger die er ooit was en de laatste die er nu bijgekomen is, die zonder elkaar te kenne