Home ReviewsAlbum Reviews KOBE SERCU – Kom Bluf Gerust (Eigen Beheer)

KOBE SERCU – Kom Bluf Gerust (Eigen Beheer)

by Nel Mertens

Het Ardooise nest Sercu is kleurrijk creatief en duidelijk beladen met genetische muzikaliteit. Samen met zijn broers Sam (52), Mathias (49) Jozef (46) en Benjamin (44) is Kobe Sercu (50) regelmatig op Vlaamse podia te zien. Ze spelen een kleurrijke mix van covers, vertalingen en eigen nummers. Maar Kobe maakt ook eigen nummers, waarvan hij er 12 op zijn eerste album Kom Bluf Gerust verzamelde. Als een kleine kunst zet hij nummers neer in een sfeer van Vlaamse puurheid.

De opener Ach Kindje geeft eigenlijk meteen een heel mooi beeld van wat deze plaat belooft: eenvoudige teksten over het dagelijkse leven en liefhebben en een stem die mooi in het rijtje van Vlaamse kleinkunstenaars past.

D’Er Waait Ne Wind. Met dwarsfluit op de achtergrond, horen we een lied over het land over het water, het land van licht, het kind als mirakel. Nu schiet het toch wel door ons hoofd dat de katholieke roots echt wel in West-Vlaanderen lijken te liggen, want heel even verschijnen taferelen van doopsels eerste communievieringen voor de ogen. Weet je nog weet deze voorbarige assumptie hier wel te weerleggen, want “’t is moeilijk om nog in God te geloven, als die zelf nooit vloekt.”

Heel wat speelser klinkt Vannacht, met het pittig aanslaan van gitaarakkoorden en knap