Home Belgisch INUIT

INUIT

by Didier Becu

Enige tijd geleden kondigden we aan dat Leuven er een nieuwe concertorganisator bijhad: Inuit! Ondertussen heeft het eerste evenement plaatsgevonden op 9 oktober in Het Strand met Denali Wrench en Dieter von Deurne & The Politics op het programma. Wat ons betreft een geslaagde eerste editie (ons verslag kan je lezen bij Live reviews). Reden genoeg dus om eens te gaan praten met de initiatiefnemers in het gezellig drukke Café Commerce in Leuven.

Kunnen jullie jezelf even kort voorstellen? Wie zijn de iniatiefnemers van Inuit?

Bram Somers: Ik heb in Leuven gestudeerd en ben daarna naar Brussel verhuisd waar ik een aantal jaren in de muziekindustrie heb gewerkt. Ik ben daar uiteindelijk gestopt en terug naar Leuven gekomen en hier bij Café Commerce beginnen werken. Ik wou zeker nog met muziek bezig blijven en het logisch gevolg was dan Inuit waar ik me nu ook mee bezig houd.
Thijs Boyen: Ik ben met muziek bezig geweest van kindsaf aan. Ik ben nu actief bezig met muziek bij twee bands: als zanger/gitarist bij Bonzo en als bassist bij de band Capibara. Ik heb eerst een tijd fulltime gewerkt in een bedrijf dat niets met muziek te maken had, maar na een tijd dacht ik: ‘Fuck, dit is het niet, ik verlies mijn touch met muziek!’ Ik ben daar dan gestopt en werk nu halftijds in Bar Stan hier in Leuven. Ik wou vooral terug meer met muziek bezig zijn naast mijn twee bands, met Inuit als gevolg.
Jordy Preud’homme: Voor mij is het een drietal jaar geleden begonnen als programmator van de live-acts op Backyard Rave (tweedaags festival in Glabbeek met Techno, House, Dubstep, Jungle, Rock, Dub en meer red.) en werk ook hier in Café Commerce. Daarnaast volg ik nog de opleiding accountancy-fiscaliteit.
Quinten Jacobs: Ik ben de enige student, ik schrijf o.a. ook voor Indiestyle en speel in een band en ben gewoon verzot op muziek.

Een vraagje over de naam van de organisatie Inuit. Spreken we het uit als In-uit of Inu-it ? En vanwaar komt de naam?
Bram: Het wordt uitgesproken als Inu-it en is eigenlijk een mooiere en correctere naam voor de Eskimo’s. Het verhaal erachter is eigenlijk dat we hier buiten op het terras zaten te brainstormen over een naam. Op dat moment waren een aantal van ons net een Eskimo aan het drinken, dat is een een drankje met tonic en pompelmoessap. Zo zijn we dan op Inuit gekomen. We vonden dat dit wel iets had en wilden er ook niet teveel tijd aan besteden.
Jordy: Als het kind maar een naam heeft. Het is niet zozeer de naam maar wel de inhoud die belangrijk is.
Thijs: Het zaait ook wat verwarring. Mensen gaan dan zeggen ah ja die concertorganisatie ‘In-uit’ en wij kunnen dan zeggen ah nee het is ‘Inu-it’ en het verhaal erachter vertellen en dan komt er een gesprek op gang hé.
Jordy: We weten het, echt rock-’n-roll is het niet hé een tonic met pompelmoes (lacht). Er zat wel iemand aan tafel die whisky aan het drinken was. Misschien moeten we dat gewoon vertellen.

Wat was de reden voor het opstarten van Inuit? Wiens idee was het?
Jordy: Het is een beetje een klassiek verhaal hé, je zit op café een pint te drinken en we waren aan het praten over muziek.
Thijs: We merkten dat er in Leuven qua muziekwerking te weinig te doen was. En dan inderdaad met Jordy en Bram daarover aan de praat geraakt en zij hadden dezelfde frustraties. We hadden zoiets van dat is hier niet ok, we moeten hier iets aan doen.
Bram: Er zijn wel een aantal spelers hier op de markt, maar de meesten zijn al iets te hoogdrempelig. Zoals bijvoorbeeld in Gent waar een heel circuit is van caféoptredens, zoiets zou hier ook moeten komen.
Thijs: Inderdaad, wij zaten daar maar te klagen maar weet ge waarom doen we dat dan niet zelf. Dus ja een uit de hand gelopen café-idee hé (lacht) en ons ‘kantoor’ is ook hier in de Commerce dus dat is dan weer wel rock-’n-roll toch? En dat was ongeveer een jaar geleden en dan in februari / maart zijn we eraan begonnen.
Quinten: In Gent is er een echte scene en dat moet hier in Leuven ook komen. We willen ook helemaal niet vijandig doen ten opzicht van de iniatieven die er wel al zijn hé. Er zijn er een aantal heel goeie zoals de Libertad, de Stelplaats en jeugdhuis Sojo. Maar toch nog wat te weinig en te beperkt en ik speelde al een tijdje met het idee om zelf iets op te starten. Dan heb ik Jordy, Thijs en Bram ontmoet en die zaten met een soortgelijk idee/frustraties. Met Inuit willen we een aanvulling op de bestaande organisaties zijn.
Jordy: Begin dit jaar hebben we dan de eerste echte concrete contacten gelegd. In de zomer hebben we dan de vzw in orde gebracht en vanaf dan was het ‘real’ en ging alles vrij snel.

Jullie zeggen dat je het laagdrempelig wil houden en voor een groot publiek. De eerste editie was gratis, blijft dit zo?
Thijs: De eerste editie ging door in Het Strand, een keigoeie locatie voor optredens, maar zij lieten verstaan dat inkom vragen zeer moeilijk lag. Vandaar dat we het dus gratis hebben laten doorgaan. De volgende editie in het Entrepot is ook gratis.
Bram: Ik denk dat we in ons hoofd hebben om het liefst geen inkom te vragen. Het is alleszins de bedoeling om het gratis of toch zo goedkoop mogelijk te houden.
Jordy: Het hangt ook van de locatie af, maar als we die optie hebben en het financieel haalbaar is gaan we die altijd kiezen.
Thijs: We willen het zo toegankelijk mogelijk houden en zin creëren om naar onze evenementen te komen.
Quinten: Ja we willen een zo divers mogelijk publiek van muziek laten genieten. Dat is het belangrijkste.

Jullie doen de financiële kant volledig zelf? Het is niet dat het via crowdfunding of iets dergelijks gefinancierd wordt?
 Jordy: Nee we doen het momenteel helemaal zelf. We hebben er elk in geïnvesteerd nu zoeken we nog naar middelen via subsidies en sponsors.
Bram: Er zijn genoeg manieren, allerlei platforms. Het is een beetje afhankelijk daarvan wat de toekomst verder zal brengen.
Jordy: Klopt, daar hangt dan van af of we het dus gratis of low budget kunnen houden. In elk geval zullen we zeker niet snel boven de €5 gaan.

Luminous Dash was aanwezig en wij vonden het alvast een geslaagde avond. Wanneer is een Inuit-avond voor jullie geslaagd?
Jordy: Als de bands op de minuut kunnen beginnen.
Thijs: Achter de schermen loopt het nooit perfect maar zolang de bands op tijd kunnen beginnen is het al een stuk geslaagd. En als het publiek enthousiast is natuurlijk. Ik merk dat zelf als ik met mijn bands speel dat je dan denkt: yes they like it!
Quinten: Als we tussen het publiek staan en we hun horen zeggen: dat was goed, die kende ik nog niet maar ga ik zeker in het oog houden.
Jordy: Ja klopt! Dan zullen ze waarschijnlijk ook rapper geneigd zijn om naar een volgend optreden komen om weer nieuwe ontdekkingen te doen.
Bram: Een mooi voorbeeld: de dag na de eerste editie was ik hier aan het werk en er kwamen twee mensen tot bij mij met de vraag: ‘Bent u de organisator van die optredens in Het Strand gisteren? We vonden die eerste band zo goed, wat is de naam daarvan?’ Daarvoor doen we het dus gewoon.

Mikken jullie op een groot publiek of eerder niche?
Bram: We proberen zo toegankelijk mogelijk te zijn en willen ook een podium bieden aan jonge en beginnende bands die anders misschien geen publiek zouden krijgen.
Jordy: We willen echt ook mensen uit Leuven aantrekken die misschien anders niet naar een concert zouden gaan en daardoor nieuwe muziek leren ontdekken,aar we beseffen dat met dit concept het moeilijk is om een echt groot publiek te bereiken. We gaan nooit duizend man over de vloer krijgen, maar dat is ook niet de bedoeling.
Thijs: Inuit als vaste waarde en een bepaalde bekendheid. Een soort ‘merk’, dat is misschien een wat zware naam, maar in elk geval een referentie waarvan mensen zeggen: ‘als we daar naartoe gaan, dan krijgen we goeie optredens te zien’ ook al kennen ze de bands en artiesten niet.
Quinten: Ook om die beginnende, onbekende bands voor te stellen aan het publiek en hun een kans te geven. De muziekliefhebber krijgt dan de kans om iets nieuws te ontdekken.
Thijs: Ja, bands waarvan wij denken: die gaan potten breken!

Hoe kiezen jullie welke artiesten of groepen jullie willen programmeren? Zijn alle muziekgenres welkom of geven jullie de voorkeur aan een bepaald genre?
Thijs: We houden de Belgische muziekscene heel hard in het oog en we kennen ook wel redelijk wat mensen, ikzelf speel in twee bands en Jordy werkt ook als muziekprogrammator.
Jordy: Quinten schrijft voor het muziekmagazine Indiestyle dus dat helpt ook al.
Bram: Eigenlijk zijn we constant aan het scouten naar goeie muziek, wie gaat potten breken en moeten we zeker boeken voor ze te groot worden en wij ze niet meer kunnen betalen. Belangrijk ook is dat het live werkt. Soms gaan we dan op voorhand eens luisteren naar een live-optreden.
Quinten: Ja maar niet altijd en je kan ook niet verwachten van jonge, opkomende bands dat hun live-optreden al perfect of feilloos verloopt, dat moet groeien. Dat kan alleen door veel te kunnen spelen en die kans willen wij hun bieden.

Kunnen beginnende muzikanten die zouden willen optreden op Inuit jullie gewoon contacteren?
Thijs: Ja natuurlijk, we kunnen niets beloven want we zitten voor de komende maanden al volgeboekt, zeker al tot maart, maar we gaan sowieso luisteren.
Bram: Ja dit is juist het toffe eraan, we hebben op die manier al veel groepen en artiesten leren kennen.
Quinten: Alle genres zijn welkom! We proberen wel de muziek een beetje te matchen met de locatie waar ze moeten spelen. Zoals bijvoorbeeld onze eerste locatie Het Strand, daar moeten we geen zware metal of zo programmeren.
Jordy: We proberen ook een soort voorprogramma en hoofdprogramma aan te bieden en die twee moeten ergens ook wel wat op elkaar afgestemd zijn.

Wat betekent muziek voor jullie?
Thijs & Quinten: Alles!
Jordy: Nee, alles nu ook weer niet voor mij maar toch veel, het is verslavend hé.
Quinten: Voor mij wel, ik slaap, eet en drink muziek. Ik ben er constant mee bezig. Luisteren en lezen, vooral reviews van Pitchfork en Stereogum enzovoort.
Bram: Het is een gezamenlijke hobby die een band schept tussen ons vieren. Muziek brengt mensen ook samen, dat is toch gewoon tof zoiets.
Quinten: Inderdaad want ik kende de andere drie niet behalve online van Thijs z’n band. Zij waren wel al bevriend, maar we hebben elkaar leren kennen door de muziek.

En Belgische muziek bij uitstek?
Bram: Ik heb sinds we met Inuit bezig zijn veel meer Belgische muziek heb ontdekt dan daarvoor. Ik wist niet dat er zoveel kwaliteit was. Ik was diegene van de vier die het meeste naar buitenlandse muziek luisterde en dat is dus helemaal veranderd.
Jordy: Ja klopt wel, ik ook. Er is zoveel talent in ons land dat we zelfs niet naar het buitenland moeten kijken.
Thijs: Ja zeker wel Belgisch. Ik speel zelf ook in twee bands en dan merk je die vijver al vrij groot is. En met Belgisch bedoelen we dan gans België. Binnenkort komen we met een Waalse band. We willen echt wel aandacht voor het zuiden van ons land want daar zitten héél goeie dingen en die krijgen in Vlaanderen weinig of geen aandacht. Dus die zijn supergemotiveerd om hier te komen spelen.

Wat is jullie persoonlijke top 3 van favoriete nummers allertijden?
Thijs: Oei aller tijden, zo onvoorbereid kan ik dat niet direct zeggen.
Bram: Belgisch of ook buitenlands? Goh de lijst is te lang ondertussen om echt te kiezen. Moest ge me dat tien jaar geleden gevraagd hebben zou dat minder moeilijk zijn, maar ondertussen is er zoveel goeie muziek bijgekomen. Als ik naar meest beluisterd op mijn playlist kijk dan staat daar Radiohead, The National en Bon Iver.
Quinten: Dat is te moeilijk het zijn er veel te veel maar Sparklehorse zit er zeker tussen en Wilco ook.
Jordy: Ja, die laatste vind ik ook een goeie.
Quinten: De laatste van Yves Tumor vind ik ook een goeie maar of dat dan een alltime favorite is, kan ik nu eigenlijk nog niet zeggen. Er is zoveel goede muziek!

Mocht er (een reeds bekende) Belgische artiest zijn die gratis op Inuit zou willen komen spelen, wie mag dat dan zijn? Waarom?Jordy: Bazart!
Thijs: Echt?
Jordy: Ja financieel zou dat nie slecht zijn hé? (lacht) En respect voor die band, ze doen de moeite om in het Nederlands te zingen.
Bram: Ik heb wel iets met The Black Box Revelation.
Thijs: Ja ik heb ne classic hé: Balthazar! De comeback van Balthazar met als eerste optreden Inuit! Dat zou te zot zijn jong!!
Quinten: Ik heb er nog eentje, Rosenahl. De band is niet zo bekend, het is een project van Michiel Balcaen van Balthazar. Ze hebben maar één ep uit en hij weigert om ermee op te treden jammer genoeg. Dus dat zou wel cool zijn als wij dan zijn enige optreden zouden zijn. Dat is wel uniek dan.
Thijs: Wat ik ook heel cool zou vinden is om bands die ooit heel groot waren en bij ons optreden en daardoor een comeback maken. Van die underground groepen die enorm veel fans hadden. Zoals bijvoorbeeld Ping Pong Tactics, ja misschien nog wel liever dan Balthazar. Dat zou ik echt zalig vinden. Bij deze een oproep: Ping Pong Tactics willen wij doodgraag live in Leuven, bij Inuit!!
Jordy: Ja de comeback van zo een goeie underground groep bij Inuit dat zou keisjiek zijn!

De volgende editie is op 14 november met Jaguar Jaguar en Mauger in Café Entrepot. Wat mogen we verwachten?
Jordy: Een keigoed optreden!
Bram: Het gaat een beetje een experiment zijn omdat het twee showcases zijn. Zeker Jaguar Jaguar omdat het een redelijk uniek concept is: vijf mannen die tegelijk zingen en instrumenten bespelen en ook visueel een aantrekkelijke show voorzien. We zijn zelf heel benieuwd eigenlijk. Ze hebben nog maar één try-out gedaan dus het is een beetje een première!
Thijs: Leuke en gezellige sfeer en goeie optredens.
Quinten: Hun ep is ook heel goed. We hebben al een preview gekregen en dat klinkt ook keigoed!
Thijs: Er waren dingen bij die productie die echt wel groots zijn, op z’n Amerikaans.
Jordy: We verwachten veel van beide bands dus de mensen moeten zeker komen luisteren en kijken.

Kunnen jullie al iets meer vertellen over de edities daarna?
Jordy: Goh er zitten zoveel dingen in de pijplijn, we zijn zelfs al met dingen voor volgend jaar bezig.
Thijs: Er staan dingen te gebeuren waar we nog niks over mogen zeggen, maar die echt de moeite gaan zijn.
Bram: De mensen moeten onze Facebook pagina maar goed in het oog houden!.
Quinten: We werken ook aan een Spotify playlist, dan weten de mensen zo een beetje wat er al geweest is en wat ze nog kunnen verwachten.
Jordy: Ook op Instagram kunnen ze de avonden zelf live volgen. In deze visuele beeldcultuur zijn wij digital natives, mee zijn met onze tijd. Zet dat er maar in. Dat klinkt goed hé?

Waarom naar een Inuit concert komen?
Jordy: Omdat je gratis of bijna gratis kan komen genieten van muziek.
Thijs: Het brengt ook mensen bij elkaar. Leuvenaars kunnen elkaar (muzikaal) leren kennen.
Quinten: Om deel uit te maken van een soort nieuwe scene. Ja, voilà dat is het eigenlijk: om ondergedompeld te worden in de Leuvense muziekscene.
Bram: En ook omdat het toch vrij unieke en speciale locaties zijn en we muziek willen aanbieden voor iedereen.

Op die unieke (muziek)noot sluiten we dit verhelderende gesprek af. Bedankt voor dit fijne interview heren!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More