Home Belgisch INUIT

INUIT

by Didier Becu

Enige tijd geleden kondigden we aan dat Leuven er een nieuwe concertorganisator bijhad: Inuit! Ondertussen heeft het eerste evenement plaatsgevonden op 9 oktober in Het Strand met Denali Wrench en Dieter von Deurne & The Politics op het programma. Wat ons betreft een geslaagde eerste editie (ons verslag kan je lezen bij Live reviews). Reden genoeg dus om eens te gaan praten met de initiatiefnemers in het gezellig drukke Café Commerce in Leuven.

Kunnen jullie jezelf even kort voorstellen? Wie zijn de iniatiefnemers van Inuit?

Bram Somers: Ik heb in Leuven gestudeerd en ben daarna naar Brussel verhuisd waar ik een aantal jaren in de muziekindustrie heb gewerkt. Ik ben daar uiteindelijk gestopt en terug naar Leuven gekomen en hier bij Café Commerce beginnen werken. Ik wou zeker nog met muziek bezig blijven en het logisch gevolg was dan Inuit waar ik me nu ook mee bezig houd.
Thijs Boyen: Ik ben met muziek bezig geweest van kindsaf aan. Ik ben nu actief bezig met muziek bij twee bands: als zanger/gitarist bij Bonzo en als bassist bij de band Capibara. Ik heb eerst een tijd fulltime gewerkt in een bedrijf dat niets met muziek te maken had, maar na een tijd dacht ik: ‘Fuck, dit is het niet, ik verlies mijn touch met muziek!’ Ik ben daar dan gestopt en werk nu halftijds in Bar Stan hier in Leuven. Ik wou vooral terug meer met muziek bezig zijn naast mijn twee bands, met Inuit als gevolg.
Jordy Preud’homme: Voor mij is het een drietal jaar geleden begonnen als programmator van de live-acts op Backyard Rave (tweedaags festival in Glabbeek met Techno, House, Dubstep, Jungle, Rock, Dub en meer red.) en werk ook hier in Café Commerce. Daarnaast volg ik nog de opleiding accountancy-fiscaliteit.
Quinten Jacobs: Ik ben de enige student, ik schrijf o.a. ook voor Indiestyle en speel in een band en ben gewoon verzot op muziek.

Een vraagje over de naam van de organisatie Inuit. Spreken we het uit als In-uit of Inu-it ? En vanwaar komt de naam?
Bram: Het wordt uitgesproken als Inu-it en is eigenlijk een mooiere en correctere naam voor de Eskimo’s. Het verhaal erachter is eigenlijk dat we hier buiten op het terras zaten te brainstormen over een naam. Op dat moment waren een aantal van ons net een Eskimo aan het drinken, dat is een een drankje met tonic en pompelmoessap. Zo zijn we dan op Inuit gekomen. We vonden dat dit wel iets had en wilden er ook niet teveel tijd aan besteden.
Jordy: Als het kind maar een naam heeft. Het is niet zozeer de naam maar wel de inhoud die belangrijk is.
Thijs: Het zaait ook wat verwarring. Mensen gaan dan zeggen ah ja die concertorganisatie ‘In-uit’ en wij kunnen dan zeggen ah nee het is ‘Inu-it’ en het verhaal erachter vertellen en dan komt er een gesprek op gang hé.
Jordy: We weten het, echt rock-’n-roll is het niet hé een tonic met pompelmoes (lacht). Er zat wel iemand aan tafel die whisky aan het drinken was. Misschien moeten we dat gewoon vertellen.

Wat was de reden voor het opstarten van Inuit? Wiens idee was het?
Jordy: Het is een beetje een klassiek verhaal hé, je zit op café een pint te drinken en we waren aan het praten over muziek.
Thijs: We merkten dat er in Leuven qua muziekwerking te weinig te doen was. En dan inderdaad met Jordy en Bram daarover aan de praat geraakt en zij hadden dezelfde frustraties. We hadden zoiets van dat is hier niet ok, we moeten hier iets aan doen.
Bram: Er zijn wel een aantal spelers hier op de markt, maar de meesten zijn al iets te hoogdrempelig. Zoals bijvoorbeeld in Gent waar een heel circuit is van caféoptredens, zoiets zou hier ook moeten komen.
Thijs: Inderdaad, wij zaten daar maar te klagen maar weet ge waarom doen we dat dan niet zelf. Dus ja een uit de hand gelopen café-idee hé (lacht) en ons ‘kantoor’ is ook hier in de Commerce dus dat is dan weer wel rock-’n-roll toch? En dat was ongeveer een jaar geleden en dan in februari / maart zijn we eraan begonnen.
Quinten: In Gent is er een echte scene en dat moet hier in Leuven ook komen. We willen ook helemaal niet vijandig doen ten opzicht van de iniatieven die er wel al zijn hé. Er zijn er een aantal heel goeie zoals de Libertad, de Stelplaats en jeugdhuis Sojo. Maar toch nog wat te weinig en te beperkt en ik speelde al een tijdje met het idee om zelf iets op te starten. Dan heb ik Jordy, Thijs en Bram ontmoet en die zaten met een soortgelijk idee/frustraties. Met Inuit willen we een aanvulling op de bestaande organisaties zijn.
Jordy: Begin dit jaar hebben we dan de eerste echte concrete contacten gelegd. In de zomer hebben we dan de vzw in orde gebracht en vanaf dan was h