Home Belgisch INTIGE TALUURE

INTIGE TALUURE

by Didier Becu

Intige Taluure. Als naam is het eens iets anders. Feit is dat wij behoorlijk weg waren van hun nieuwste langspeler Tiger! Tiger! Steer Clear Of Heaven die ons deed denken aan 23 Skidoo, Captain Beefheart, Throbbing Gristle, The Fall en ander lekkers. Een interview met Kim en Jay, samen jawel: Intige Taluure.

Kunnen we het toch maar eerst eens over de naam hebben? Wat in godsnaam is Intige Taluure en hoe kom je d’erbij?
Jay: Intige Taluure zijn Kim en Jay. We vonden de tijd rijp om een nieuwe groepsnaam te kiezen. Phlitman and Kang was blijkbaar te moeilijk voor de mensen om te onthouden. En mits we toch echt op de hitparades mikken hebben we nu een bijzonder makkelijke en onthoudbare naam  gekozen. Niet dus.
Intige Taluure zou St-Truidens dialect kunnen zijn  maar het kan ook iets in het Scandinavisch zijn. Eigenlijk willen we gewoon op de Nordic Nights optreden…of in Scandinavië.Kim: Ik hoor dat dialect al van in mijn jeugd, net als Jay die ook in Sint-Truiden opgroeide en we vonden het meteen fantastisch klinken. Ook redelijk universeel: Intige Taluure, dat zou evengoed iets Scandinavisch of Russisch kunnen zijn. Het is ook belangrijk dat je er geen muziekgenre uit kan afleiden. En Intige Taluure bekt tenslotte net zo moeilijk of makkelijk als pakweg Creedence Clearwater Revival of You’ve Got Foetus On Your Breath.

Wie voor een groepsnaam als Intige Taluure, solliciteert niet meteen om gedraaid te worden op MNM. Tevreden met hoe het publiek reageert op wat jullie doen? In feite, hoe reageren ze?
Jay :  Het moeilijkste is onze muziek aan de man te brengen.We krijgen wel vaker de reactie dat onze muziek tussen twee uitersten valt. Voor het experimentele of avant-garde publiek zijn we niet serieus genoeg en zit er teveel humor in onze muziek. En voor de pop- of rockliefhebbers zijn we te experimenteel of te moeilijk in het oor liggend. Maar er is wel degelijk een publiek voor onze muziek. Er zijn gelukkig voldoende mensen die het avontuur willen opzoeken of moeite willen doen om naar muziek te luisteren. Dat merken we aan reacties van mensen niet alleen in eigen land. Het doet ongelooflijk deugd als iemand uit Japan onze plaat bestelt en dan in een dj-set draait. Of iemand in Chili die zo enthousiast is dat hij ons uitnodigt om  een nummer voor een compilatie-cd te maken. Een cd waarop we in goed gezelschap verkeren van muzikale helden zoals Fred Frith, Jad Fair, Karl Blake, René Lussier enz…  Diezelfde man heeft ons nu gevraagd voor een jazzcompilatie, Funny Smells waar een heleboel Japanse artiesten op staan en waar ik megatrots op ben om samen met hen op één cd te staan.Ook Jezus Factory in Engeland die onze muziek wil verdelen waardoor we dan plots berichten krijgen van mensen uit Frankrijk, Engeland of Nederland die ons via deze weg ontdekken.En er bestaan nog wel avontuurlijke radioprogramma’s op Klara bijvoorbeeld of op het internet zoals Mocrealsoa op Radio Panik of Kim’s eigen Dwalmacat.
Kim : Ik denk dat ze ons sowieso nooit zouden draaien op MNM, ongeacht de naam. Het is ook nooit onze betrachting geweest om het grote publiek te bekoren. Daar is al genoeg andere muziek voor. We brengen onze plaat ook uit op weinig exemplaren, omdat we het publiek voor onze muziek niet zien als een grote massa. Wat niet wil zeggen dat we niet blij zijn met nieuwe luisteraars of met een radioprogramma dat eens een nummer van ons draait. Maar in promotie kruipt al bijna evenveel tijd als in het muziek maken zelf, toch als je het behoorlijk wilt doen. En we zijn nu eenmaal liever bezig met muziek maken