Home Belgisch HYPOCHRISTMUTREEFUZZ

HYPOCHRISTMUTREEFUZZ

by Luminous Dash

Hypochristmutreefuzz heeft al heel wat ervaring achter de rug. Toch komen ze pas dit jaar met hun debuutplaat uit. Veel is veranderd tussen het ontstaan van Hypochristmutreefuzz en nu. Ik sprak af met frontman Ramses Van den Eede om hier meer over te weten te komen.

Hoe is Hypomutreefuzz ontstaan?
Ramses: Toen ik in mijn eerste of tweede jaar conservatorium zat, had ik wat nummers geschreven. Ik had toen nog geen band. Ik heb die demo op vi.be gezet om op die manier muzikanten te vinden. De originele bezetting was Anaïs Van Eldere (drum), Jesse Maes (gitaar) en ik (gitaar en zang). Lennart Heyndels en Sander Verstraete zijn later toegevoegd aan de line-up als bassisten. Tijdens het eerste optreden in Gent benaderde Kwinten Mordijck me. Hij is zo de eerste synthspeler geworden. Lennert en Sander wisselden elkaar af als bassist of speelden tezamen als ze beiden konden. Jasper Maekelberg wilde als extra gitarist meedoen. Omdat dit niet meer nodig was, stelde hij voor om als tweede drummer mee te doen. De optredens waar iedereen meespeelde (2 gitaristen, 2 drummers, 2 bassisten, 1 synth, 1 vocals) waren veel te chaotisch. Eerst viel de tweede bassist weg, waardoor Sander de vaste bassist werd. Michiel Balcaen heeft een tijdje Jasper vervangen als tweede drummer. Uiteindelijk zijn we teruggegaan naar één drummer: Elias Devoldere. Hierna is Kwinten moeten stoppen en is hij vervangen door Thijs Troch. Dit is de huidige opstelling.

Van waar de naam Hypochristmutreefuzz?
Ramses: Het is origineel een jazzstuk van Misha Mengelberg, een Nederlandse componist. Hij speelde met Erik Dolphy, een Amerikaanse saxofonist en klarinettist. Als Dolphy in Europa tourde, trad hij op met Europese muzikanten en speelde hij ook stukken van deze Europese muzikanten. Het stuk Hypochristmutreefuzz, dat verschijnt op Dolphys album Last Date, is later getranscribeerd en in The Real Book terecht gekomen. Ik kwam het stuk tegen toen ik nog op zoek was naar een bandnaam. Door iets zo onuitspreekbaar mogelijk te gebruiken, wordt de naam net wel catchy (een soort van tegendraadse catchy). Ook op affiches valt de naam op, doordat deze zo lang is. Het is bovendien mogelijk de afkorting te gebruiken: Hypo.

Van waar komt de inspiratie?
Ramses: De stiefvader van mijn vriendin, toen ik zestien was, was een echte muziekkenner. Toen we bij Bilbo Records waren, vonden we een plaat van The Birthday Party, de eerste band van Nick Cave. We vonden het een perfect cadeau voor haar stiefvader. We zijn uiteindelijk zo hooked geraakt aan de cd, dat we hem nooit cadeau hebben gedaan. Er zat zo’n rauwheid aan die plaat. In die periode vond ik die rauwheid niet terug bij andere bands. Dit is uiteindelijk de reden geworden dat ik zelf een band wilde starten. Ik wilde totaal niet catchy zijn. Ik wilde terug rauwe muziek de wereld in sturen.

Hoe komt de muziek tot stand?
Ramses: De demo’s die ik maak zijn de blauwdruk van de muziek. Ik laat die eerst aan de rest horen, dan spelen we die een paar keer door en vanzelf begint iedereen daar wat aan aan te passen om het nog vetter te maken. Ik vertrek meestal van een groove of een baslijn of soms puur vanuit een idee: dan moet het stil zijn, dan moet het luid zijn. De inspiratie komt meestal als ik aan het fietsen ben. Ik luister daarom nooit muziek op de fiets.

Hoe zouden jullie Hypo omschrijven?
Ramses: Ik merk dat hoe anders je mu