Home Belgisch FUTURE OLD PEOPLE ARE WIZARDS

FUTURE OLD PEOPLE ARE WIZARDS

by Didier Becu

Peaces, zo heet de nieuwe van Future Old People Are Wizards (kortweg FOPAW). Een plaat die anders klinkt dan we gewoon zijn van de drie Gentenaren, maar daarom niet minder intens (integendeel!) We gingen op de babbel met Stijn Vanmarsenille.

Dag Stijn, gefeliciteerd met Peaces. Het eerst wat door me heen ging is dat, mocht dit een schijfje zonder gegevens zijn, ik nooit zou geloofd hebben dat dit FOPAW is. Ik bedoel, dit is toch een ander geluid, niet?
We gebruiken nochtans de zelfde instrumenten als op de andere albums. Ik denk dat het voor een deel ligt aan het feit dat de muziek meer rond de zang zit. Die staat nu centraal. Op de vorige platen was de zang meer een extra kleur. De synths zijn op Peaces ook meer functioneel, minder filmische pads. Het was in ieder geval wel de bedoeling om een andere plaat te maken, minder riffs en meer songgericht.

De plaat klinkt ook veel toegankelijker dan de vorige, is daar een speciale reden voor?
Dit komt ook door de zang denk ik. En het feit dat we meer met strofes en refreinen werken. Je kan op deze plaat al eens makkelijker meezingen en dat maakt het automatisch toegankelijker, niet?

Als ik nog een stapje verder mag gaan, vind ik dat Peaces een stuk intenser klinkt qua emoties. Heb je dat ook zo ervaren?
Dat klopt wel ja. De teksten gaan over concrete dingen, vroeger bleef ik veel abstracter. De teksten zijn bij momenten zeer persoonlijk en dat is nieuw voor mij. Er moest iets uit en dan krijg je automatisch wel een natuurlijke intensiteit.

Als ik het mag zeggen, misschien heeft het te maken dat jij bij Elefant zit en ik vond de vroegere FOPAW-sound nogal gelijkend (daarom niet minder goed!), maar nu heeft FOPAW veel meer een eigen smoel vind ik.