Home Belgisch FaBRECOLLECTIV.

FaBRECOLLECTIV.

by Hans Verhoeven

FaBRECOLLECTIV., dat zijn Fred Gata en Mustapha. Hiphop uit Leuven. Goeie hiphop uit Leuven, getuige de nieuwe single I Get It. Dat schreeuwt om een aantal vragen van ons.

Jullie komen uit Leuven: in Mechelen, Antwerpen, Brussel en in heel West-Vlaanderen hadden ze een hiphopscène, was die er al in Leuven?
We zijn inderdaad allebei getogen in Leuven. Vanaf jonge leeftijd introduceerden onze oudere broers ons allebei aan hiphop. Hiphop heeft dus altijd in Leuven geleefd volgens ons, of toch zo lang wij ons kunnen herinneren. Mustapha’s oudere broer, Gorvermusic, heeft zelfs samen met wat lokale vrienden het urban getinte concept Shuttle uit de grond gestampt. Dit was een groot succes, maar is spijtig genoeg na vijf jaar van de kaart verdwenen omdat er onvoldoende doorgroeimogelijkheden waren in onze stad. Het verdwijnen van Shuttle heeft ervoor gezorgd dat heel wat Leuvense hiphopheads op hun honger zijn blijven zitten. Zelf kijken we ook op naar Leuvense artiesten die ons in de scène vooraf zijn gegaan, zoals Uphigh Collective, Dj dysfunkshunal, Selah Sue, etcetera. Artiesten zoals Vinci, Dyce, Rewind, 3C1P, Hygra x Fengari, en zo verder doen het ook al een tijdje goed in de Leuvense scène. 
Kort samengevat kan je zeker stellen dat er al een hiphopscène in Leuven bestond voordat wij samen muziek begonnen te maken. Het is niet aan ons om die erkenning op ons te nemen. 

Leuven heeft sinds een jaar met Mohamed Ridouani een nieuwe burgemeester: jong, progressief en van allochtone afkomst. Merken jullie daar iets van in het cultuurbeleid?
We hebben het afgelopen jaar verschillende projecten zoals: Burn!, Stelplaats, MIJNLEUVEN en de expo in de Sint-Pieters kliniek zien shinen. Dit zijn in onze ogen allemaal geweldige initiatieven voor de jeugd in en rond Leuven. Maar zouden we meer van dat willen zien? Absoluut! We merken dat veel creatievelingen het moeilijk vinden om zich te uiten hier in Leuven, waardoor we een behoorlijke uitstroom van jong talent naar andere grootsteden zien. Dat is iets wat we enorm jammer vinden, maar we begrijpen natuurlijk wel dat dit niet alleen de verantwoordelijkheid is van onze burgemeester.

Waar komt eigenlijk de groepsnaam vandaan? En de aparte spelwijze?
Fabre staat voor smid in het Latijn. We kijken enorm op naar iconische wordsmiths zoals Wu Tang Clan, Notorious B.I.G, Tupac, Andre 3000, J. Cole, Kendrick Lamar, Black Thought, Fresku… We streven ernaar om hen op een dag toch op z’n minst te kunnen evenaren. We hechten veel belang aan inhoud in onze teksten en vertalen dit via clevere metaforen, stijlfiguren en frisse punchlines. 
En het Collectiv.-gedeelte in onze naam kent twee betekenissen. De eerste betekenis houdt in dat we met dit project opportuniteiten voor andere getalenteerde mensen in ons leven willen creëren, om zo samen als collectief in verschillende facetten van de kunsten uit te blinken. Zo werken we bijvoorbeeld sinds een tijdje samen met kunstenaar Kenny Mala Ngombe (KMNg, @respekmeteieren), die bijvoorbeeld de plaatcover van I Get It heeft gemaakt. 
Het tweede aspect van Collectiv. staat voor het feit dat we ook op muzikaal vlak openstaan om samen te werken met anderen en eigenlijk als enige doel hebben om goeie muziek te maken. De dag van vandaag wordt er heel veel geproduceerd van achter de computer. Dat doen wij grotendeels ook, maar het is toch moeilijk om op deze manier dezelfde organische flow en muzikale synergie in je muziek te krijgen als wanneer muzikanten samen spelen. Dit houdt ook in dat