Home Belgisch DELV!S + JTOTHEC Leuven, Het Depot (27/10/2018)

DELV!S + JTOTHEC Leuven, Het Depot (27/10/2018)

by Mark Van Mullem

Door het concert van mei naar oktober uit te stellen had de Vlaamse funkateer en soulman Delv!s, het geduld van zijn publiek danig op de proef gesteld, maar zaterdagavond 27 oktober 2018 was het dan toch zover in Het Depot. Niet uitverkocht, maar toch een goedgevulde zaal, en de mama van Delv!s was er ook. Geen feilloos parcours, wel gewoon heel goed, misschien was de show van support Jtothec nog net iets dynamischer, maar dat de funk en soul heersten in Leuven, zaterdagavond staat buiten kijf.

Toen het prettig gestoorde Jtothec aantrad, waren nog niet alle zeteltjes in Het Depot bezet, vooraan in de zaal stond letterlijk niemand. De band liet het niet aan hun hart komen en begon aan hun set vol moddervette grooves. Wanneer ernaar gevraagd kwamen toch wat mensen vooraan staan, en MC/zanger JC wandelde naar de zeteltjes om persoonlijk nog wat mensen naar die ‘dansvloer’ te brengen. Leuven liet zich de fraaie aanstekelijke eighties keyboardpartijen, beats en rhymes waarin de geesten van Herbie Hancock, Prince en Stijn rondwaarden welgevallen en danste zich de benen van onder het lijf. Straffe mannen die van Jtothec! Toen JC ons vroeg of we opgewarmd waren voor Delv!s werd affirmatief geantwoord door de ondertussen goed gevulde zaal.

Klokslag half tien liepen Niels Delvaux, maar zeg Delv!s, en diens full live-band het podium op. Bij de eerste song werden we meteen in een fijne groove gebracht, alleen jammer dat de stem veel te scherp en schel in de geluidsmix zat, een euvel dat gelukkig snel verholpen werd, zodat we dan echt konden genieten van die mooie soulstem waarmee Delvaux gezegend is. De blazers en de soulvolle achtergrondzangeres waren een absolute meerwaarde al vroegen we ons wel af waarom deze en de andere muzikanten zowat constant haast onzichtbaar, letterlijk buiten de spotlights stonden.

Publieksfavorieten zoals Tell Me en Come My Way zaten uiteraard in de set, en ook Yeah Yeah Yeah. Zo konden de reeds ingeoefende dansbeentjes weer hun ding doen, al haalden de (knappe) midtempo soulnummers de vaart net iets te vaak uit de set. Mama Do You Think droeg Niels op aan zijn mama, “ze zit in de zaal, maar waar, wuif eens mama?!”. De mama deed dat, applaus voor de mama. Delvaux droeg ons nog op om altijd naar onze mama te luisteren. In de soul ballad Human Trumpet kreeg de zangeres een solo-moment en dat was voorwaar geen straf, want jongens wat een stem!

Na goed negen nummers bleken we al aan het einde van de set te zitten, Delvaux groette het publiek, en liet zijn band nog een vette jam brengen, waarbij de muzikanten een na een mochten soleren. Een beetje geforceerd en onnodig, maar de tune die ze speelden was wel geweldig. Maar het beste van de set, wat ons betreft toch, hadden we dan nog te goed. Delvaux kwam alleen terug, sukkelde wat met het stemmen van de akoestische gitaar, mompelde iets van “dat is weinig professioneel” maar bracht dan een bloedmooi akoestisch nummer, bijgestaan door de achtergrondzangeres, de titel ontsnapt ons helaas. Met een onweerstaanbaar groovy Sunday Interlude werd besloten in stijl.

Het voelde aan of de band nu pas echt op dreef kwam, waar de hele set op een soort van opbouwen leek. Opbouwen naar een momentum dat nooit echt kwam. En dat is best wel jammer. Al was Sunday Interlude een verdienstelijke poging daartoe! Voor ons hadden er dus gerust wat meer uptempo nummers in de set gemogen, want die leken alleszins het beste te werken voor het publiek dat die dansbenen toch niet stil kon houden. De schuld van Jtothec?

Dat Delv!s zowel funk als soul hoog in het vaandel draagt, kunnen wij alleen maar toejuichen. Niels Delvaux is daartoe gezegend met een prachtige stem. Zijn sterke muzikanten houdt hij best aan boord, en misschien is het een goede optie om wat meer van die funky nummers in de live-set te steken, het mag minder braaf, laat die groove dus nog wat meer zegevieren, Niels!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More