Home ReviewsAlbum Reviews DAAN – Nada (PIAS)

DAAN – Nada (PIAS)

by Didier Becu

Meestal krijg je als recensent bij een nieuwe plaat een persmapje dat uiteindelijk niet meer is dan een vodje papier. Woorden waarvan je weet dat de platenmaatschappij je gewoon proberen wijs te maken dat één of andere band het warm water heeft uitgevonden, maar vaak ijskoud aanvoelt na amper één nummer ervan te hebben gehoord.

Niet bij Nada, de nieuwste cd van Daan, want daar zit een begeleidende tekst van de man zelve bij. Vaak misbegrepen, vaak afgeschilderd als onmogelijk en dat om diverse redenen, maar Daan legt uit waarom. Ooit was muziek voor hem een hobby, alles mocht, maar vooral niets moest. Zijn dagen bij Dead Man Ray gaven hem de vrijheid, en hij kon dingen doen die hij zich in zijn carrière als Daan niet meer kon veroorloven.

Daan heeft daar geen spijt van, en zegt zelfs dat hij er opnieuw voor zou kiezen, maar na 1500 optredens had hij snel door dat zijn muzikale alter ego een en al routine was geworden. Een dagjob met stress, en dat mondt sowieso in een burn-out uit. Hij had het al eens meegemaakt toen hij grafisch ontwerper was en zijn muzikale carrière ging dezelfde kant op.

Eventjes dacht hij er over na om ermee te stoppen, to hij besefte dat er maar één weg terug was: opnieuw naar de basics. Daan bevrijdde zich van het idee dat men van hem verwacht dat hij hits moet schrijven, en samen met zijn vriend-fotograaf Peter De Bruyne trok hij naar de desolate vlaktes van Catalonië. Hij had alleen maar een laptop en een gitaar mee. Peter zorgde voor de plaatjes, Daan voor de muziek