Home Belgisch CHER AMI : KRISTOF DENEIJS (YUKO) EN JOOST WYNANT (DE COMMERCE)

CHER AMI : KRISTOF DENEIJS (YUKO) EN JOOST WYNANT (DE COMMERCE)

by Didier Becu

Jullie hebben het over dieren die ook slachtoffers waren van de wereldoorlog. Slachtoffers die men vaak vergeet, hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Joost: Tijdens de research voor een vorig project, De Zwarte Schande van theater collectief Bleeding Bulls waarvoor ik het idee ontwikkelde, stootte ik op het verhaal van Jackie de baviaan. Al snel was ik verkocht, wat een absurd verhaal en wat een potentieel om iets mee te doen. Ik ben beginnen graven in archieven en kwam uit bij allerlei verhalen over vreemde dieren die hier aan het front zaten tijden de Eerste Wereldoorlog. Naast het verhaal van de duif “Cher Ami” vond ik ook de verhalen terug van de hond Stubby en de olifant Jenny. Langzaam maar zeker rijpte het idee. Ik wou een graphic novel uitbrengen die gebaseerd is op deze absurde verhalen. Toen ik op een avond aan het brainstormen was met Kristof en een paar leden van het collectief De Commerce over een videoclip voor Yuko kwamen we op het idee van een conceptplaat met boek. Het aanvankelijke idee werd uitgebreid en liep al snel volledig uit de hand. We besloten om er een totaalconcept van te maken: een concert met drie animatiefilms, een graphic novel en een plaat. En dat is wat Cher Ami is geworden. Een ode aan de dieren uit de eerste wereldoorlog doorheen deze verschillende disciplines. De muziek is volledig apart gemaakt van de films en het boek, en toch komt het allemaal mooi samen. Het is een interpretatie van deze drie verhalen door de tekenaar, Ivan Adriaenssens, Roman Klochkov en Gustavo Garcia en de band Yuko.

Het is duidelijk muziek met een boodschap. Wordt het brengen van een boodschap niet te vaak vergeten in de hedendaagse muziekscène, en los daarvan moet muziek een boodschap hebben?

Joost: Voor mij moet muziek niet per se een boodschap hebben, maar het is altijd goed om de grenzen af te tasten, en bij dit project was het wel een duidelijk