Home Belgisch bwaa. records

bwaa. records

by Nicolas Van Belle

bwaa. records is een Belgisch label dat gevestigd in Gent. Ze zijn al enkele jaren actief maar komen de laatste tijd meer op de radar. De release van Karel Van Deun en Yùrt hebben hier zeker een bijdrage aan geleverd. In één van hun posts op de sociale media deelden ze mee dat ze dit jaar nieuwe releases zullen uitbrengen van vijf Belgische bands. Het leek ons dus meer dan interessant om bij Roel Goovaerts & Victor Van Rossem op gesprek te gaan en meer te weten te komen over de ideologie van deze bezielers van dit geheimzinnige, jonge, Gents label.

bwaa. records is een Gents label, wat heeft jullie ertoe gebracht om een platenlabel op te richten?
bwaa. is zeer ontstaan toen wij beiden waren afgestudeerd, in film en muziek. We waren al langer aan het samenwerken en deelden eenzelfde visie en smaak. Daaruit ontsproot dan spontaan bwaa. als een platform om gezamenlijk ons werk op kwijt te kunnen en te kunnen samenwerken, een overkoepelende instantie waarbinnen onze individualiteit minder de essentie was. Zo konden we zelf dingen maken, uitbrengen en beheren zonder al te veel onze kop te breken over alles daarrond. Of toch op zijn minst gezamenlijk onze kop te kunnen breken over alles daarrond.

Jullie zijn initieel begonnen als een label dat eigen muziek uitbracht. Jullie laatste release is dan weer Karel Van Deuns Zij Ziet Het Zonnige. Hebben jullie ambitie om andere artiesten onder jullie label uit te brengen?
Het album van Karel Van Deun was toevallig bij ons terechtgekomen, al een hele tijd geleden. Na het oprichten van bwaa. vroegen we ons al snel af: stel dat we uitbreiden, wat is het meest waardevolle dat we kunnen doen? Zij Ziet Het Zonnige gaf ons daar een antwoord op: muziek die 15 jaar eerder was opgenomen en nooit uitgebracht, die nog een minimale verspreiding had als mp3 files maar op de rand van de vergetelheid stond.
Van daaruit denken we nu verder: onze ambitie is om muzikanten te ondersteunen die anders mogelijk niet gehoord zouden worden, muziek te helpen verspreiden die anders mogelijk vergeten zou worden. Dat is dan gegroeid naar een groter idee om meer gelijkgestemde mensen onder dezelfde noemer te plaatsen en te fungeren als een collectief. We merkten snel in onze omgeving dat anderen hier ook naar op zoek waren, en eerder organisch groeiden we zo het afgelopen jaar uit tot een muzieklabel. We staan nog maar in onze kinderschoenen, maar hopelijk groeit onze impact.

(c) : bwaa. records

Hoe zien jullie jezelf als label?
Al is muziek uitbrengen momenteel onze belangrijkste bezigheid, we hebben ons nooit als label gezien. We hopen voornamelijk te kunnen uitgroeien tot een soort community, over meerdere artistieke disciplines heen; een grotere ondersteunende en verbindende organisatie, met liefst ook een eigen fysieke ruimte om mensen in samen te brengen. Er zijn veel ideeën en plannen, maar de huidige focus op muziek is organisch ontstaan vanuit onze eigen omgeving en interesses.

Wat onderscheidt jullie van andere labels?
Moeilijk te zeggen. ‘Onderscheiden van’ klinkt nogal snel als ‘distantiëren van’. M