Home Belgisch BULLIPHANT Mechelen, Jazzzolder, (27/07/2018)

BULLIPHANT Mechelen, Jazzzolder, (27/07/2018)

by Mark Van Mullem

De subtropische hitte hield de muziekliefhebbers niet tegen om vrijdagavond 27 juli 2018 in de Mechelse Jazzzolder te komen kennismaken met Bulliphant, het geniale monsterverbond tussen de saxofonist Ruben Verbruggen, trompettist Bart Maris, percussionist Friso van Wijck, bassist Gonçalo Almeida en toetsenist Thijs Troch.

“Bij ons gaan de drift van de stier (bull) en het familiale van de olifant (elephant) hand in hand” had Ruben Verbruggen de bandnaam geduid. En ja, de aanwezigheid van zowel olifanten als stieren, of andere kuddes kon worden gevoeld in de heerlijke klanken en wonderlijke composities waarop het rijkelijk getalenteerde Bulliphant ons trakteerde.

Bulliphant maakt dan misschien niet de meest gemakkelijke of erg toegankelijke muziek, de variatie en spanning in de composities en hun intensiteit namen de luisteraar kundig bij de hand. Wie mee was – en wie was dat niét? – genoot dan ook met volle teugen van de meeslepende, lyrische, speelse en potente composities: dissonant en melodieus, melancholisch en vol hoop, soms meanderend, dan weer flink op drift. Dat van de olifant en de stier dus. Genieten was het ook van vele prachtige en krachtige debatten tussen de sax van Ruben Verbruggen en Bart Maris op trompet, de heerlijke vinnige percussie van Friso van Wijck, het mooie uitgekiende toetsenwerk en de goed geplaatste effecten van Thijs Troch en de puike