AMO

by Didier Becu

Muziek, het is en blijft een kwestie van ontdekken. Het Gentse conservatorium is dan ook één van de gedroomde visvijvers om talent op te scharrelen. Geheel vanuit het niets verscheen Anke Thomassen met haar muzikale project Amo. Zalige indiepopjazz dat naar de perfectie leidt. Een gesprek met deze jonge vrouw die wel eens zeer vlug ontdekt zou kunnen worden…

Dag Anke, jij bent de bezielster achter Amo. Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik ben altijd al met muziek bezig geweest en schrijf sinds mijn 14de songs. Sinds vorig jaar ben ik gaan zoeken naar muzikanten die de songs nog meer kunnen aanvullen en zo is Amo ontstaan. Ik denk dat we sindsdien een eigen stijl hebben kunnen vormen, zoals je kan horen in Black Panther!

Is Amo volledig een muzikaal project van jezelf, of zijn er andere muzikanten bij betrokken?
De songwriting, dus het tot stand komen van de tekst, harmonie en melodie komt uit mezelf. Daarna zit ik samen met de rest van de band en probeer ik hen vooral de sfeer van de song uit te leggen. De band bestaat uit gitarist Achilles De Raedt, bassist Mathieu Janssens en drummer Sam Goekint. Wij zijn allemaal studenten aan het conservatorium van Kask, wat een leuke samenwerking teweeg brengt.

Vanuit het niets kom jij met je debuutsingle Black Panther en die klinkt ontzettend professioneel. Het lijkt wel alsof je de lat voor jezelf wel heel erg hoog wil leggen…
Ja, ik wil de lat hoog leggen! Dat is iets wat ik doe op vlak van songwriting, keuze van muzikanten en dus ook met de opnames. Ik ben niet snel tevreden en kan soms uren, dagen, maanden liggen sleutelen aan een tekst of melodie. Maar het kan ook zijn dat ik een song op een halve dag heb neergeschreven. Het moet mij gewoon een goed gevoel kunnen geven.

Het vergt veel moed, werk en tijd om het als muzikant(e) te maken. Wat drijft jou?
Om het clichématig te zeggen, sta ik al van kinds af aan op een podium! Acteren, zingen, dansen noem maar op! Sinds mijn 12de is dat dan specifieker naar zang gegaan en vanaf mijn 14 schrijf ik eigen songs. Het heeft dus wel altijd al in mij gezeten. Als tiener droomde ik over bekend worden met mijn eigen muziek en toen heb ik gekozen om dat ook als studie te doen. Hetgeen wat mij drijft is de muziek zelf, I guess? Zo lang ik het graag doe en er positieve reacties op zijn, zie ik hier niet snel een einde aan komen!

Je studeerde aan de KASK, dus iets zegt ons dat je het al een hele tijd in je hoofd zat om muzikaal iets te doen, niet?
Wel, ik studeer eigenlijk nog steeds aan KASK, Jazz-zang in het tweede jaar. Mijn middelbare school deed ik in Hasselt, Kindsheid Jesu. Daar volgde ik KSO zang vanaf mijn 15. Toen is de songwriter in mij ontwaakt!