Home Belgisch 25 Belgen om in 2020 in het oog te houden

25 Belgen om in 2020 in het oog te houden

by Luminous Dash

OF BLOOD AND MERCURY

Een band waar je vorig jaar al het één en ander over las en kon ontdekken op het Gentse showcasefestival Waterfront is Of Blood And Mercury. Een Brussels duo dat onlangs onderdak vond bij Consouling Sounds en te klasseren valt onder de term “zweverige ethereal darkpop”. Iets voor fans voor Cocteau Twins en aanverwanten.

WINTERFORT

Uit Gent komt het zestal Winterfort dat het niet onaardig deed op de vorige editie van de Rock Rally. De band liet weten klaar te zijn voor het grotere werk en een paar weken geleden lieten ze de tamelijk indrukwekkende single Safety In Numbers op ons los. Darkpop met een zwoel, jazzy sfeertje dat erg veelbelovend klinkt.

AMO

Het werd een warme decembermaand op alle vlakken. Niet alleen de weergoden zorgden voor een zwoel sfeertje, ook Anke Thomassen deed daar met haar band Amo een heerlijke schep bovenop. Black Panther is het eerste wat we van deze zangeres hoorden. Wie een klein beetje gevoel voor talent heeft, beseft meteen dat dit wel eens een grote dame zou kunnen worden. Een artieste om op de voet te volgen!

HEAD ON STONE

Het afgelopen jaar hadden we het meermaals over PEUK. Volgens velen, ook volgens ons, één van de beste livebands die je op dit moment kan vinden. Maar er schuilt een muzikale Dr. Jekyll en Mr. Hyde in Nele Janssen. Naast PEUK heeft de Limburgse ook haar soloproject Head On Stone. Muziek gebracht op klassieke piano. Bij momenten destructief zoals alleen Anja Plaschg van Soap & Skin dat kan, dan weer ontwapenend mooi zoals Chan Marshall het via Cat Power doet. Geen enkel adjectief dat de pracht van Head On Stone kan omschrijven, en een naam die je volgend jaar meer dan één keer zal horen vallen. Eens je Head On Stone hebt ontdekt, is alle namedropping trouwens compleet overbodig…

MIRA GROLUS

Welgeteld één song hebben we dit jaar gehoord van Mira Grolus. Een song over wolkenkrabbers in Brussel (6000 Feet High), maar zo vertederend mooi dat we instant verliefd werden en onmiddellijk tot de conclusie zijn gekomen dat dit wel eens een artieste zou kunnen zijn waar we de komende jaren nog veel van zullen horen. Wat de plannen van Mira Grolus zijn, weten we niet, maar iets in ons zegt dat ze ook in 2020 van zich zal laten horen!

OPROER

(c) Nelis Sterckx

De naam Oproer doet het al vermoeden, dit is rauwe rock met een hoek af. Neem het wildste van Royal Blood en voeg daar een hoop melancholische synths aan toe (echt!) en je bekomt het energieke, zelfs tamelijk unieke geluid van Oproer. De single To The Bone was een schot in de roos en daar oordeelde ook de jury van de Rock Rally zo over, want op 25 januari staan ze in de preselecties.

BUCKLEFISH

Uit Gooik komt het viertal Bucklefish van wie begin deze winter de prachtsingle The Game verscheen. Met dit debuut gaf het viertal een visitekaartje af om u tegen te zeggen, niet in het minst door de imponerende stem van zanger Glenn Schelck met een sound die ons bij momenten deed denken aan The Bony King Of Nowhere. Straf spul en genoeg om na drie minuten en dertig seconden het woord “wow!” uit te spreken.

THE RESCUE

Melancholische elektronica die je tegelijkertijd aan het dansen brengt, maar je ondertussen ook weemoedig maakt? Welkom in de wereld van The Rescue, een muzikaal project van Philippe Gunst en Manu Terneus. De twee banen zich een weg tussen eigentijdse elektronica (denk aan LFO, Autechre of Plaid) en grootmeesters als Giorgio Moroder of Kraftwerk. Een tweetal waar je in 2020 beslist veel van zal horen.

PA$$ION CRIME$

De verrassing van het jaar kwam van Tim De Gieter. De veelgevraagde producer en frontman van Every Stranger Looks Like You werd plotseling PA$$ION CRIME$. Emorap waarmee hij in de voetsporen treedt van Lil Peep en Lil Uzi Vert. Een enkele zwaluw heeft nog nooit de lente gemaakt, maar bij het horen van Love Me (Lie) zouden we zweren van wel!

THE YUMMY MOUTHS

Met twee singles afgelopen jaar (You Forgot My Name en On The Verge Of Disaster) hebben Klaas, Cis en Jef van The Yummy Mouths er ons van overtuigd dat dit land er alweer een pittige garagerockband bij heeft. Simpel rammen, maar wel goed rammen en met de juiste songs!  

DISORIENTATIONS

Disorientations is de nieuwste band rond  Niels Elsermans, Tomas Serrien en Lukas Van Camp. Wie een beetje op de hoogte is van de Belgische underground, weet dat we te maken hebben met leden van Melting Time. En dat betekent, of wat had je gedacht, postpunk met een vuil kantje. En jawel, die Joy Division-link zit er alweer in, maar genoeg eigen smoel om in je agenda te noteren met een kruisje.

LIZZY

Lizzy verwelkomde ons afgelopen jaar met twee singles waarvan Teach Me de uitschieter was. Melancholische pop met een handige knipoog naar Trixie Whitley. Lise Reyners beschikt over een soulvolle stem die je gerust met Tsar B mag vergelijken. Zou best wel wat kunnen worden, dit!

LARSSEN.

“Sasja Maekelberg heeft d